torsdag den 19. september 2013

2013-09-19: Puerto Blanquillo

Vores guide bøger indeholder flere vandreruter, som starter ved "Lysfabrikken", Fábrica de la Luz. Da vi den 9. nov. på vores rundtur fra Cómpeta besøgte Fábrica de la Luz, blev vi enige om, at der havde vi ikke lyst til at køre hen, da vejen dertil går på en ujævn grusvej, hvor man skal køre igennem vand og alt muligt. For et par dage siden blev vi imidlertid klar over, at der er to steder, som kaldes Fábrica de la Luz. Det sted, vi besøgte den 9/11, er "Fábrica de la Luz de Cómpeta", mens det sted, der normalt omtales som Fábrica de la Luz er "Fábrica de la Luz de Canillas de Albaida". Og det sidstnævnte sted kan man køre til på en asfalteret vej. Det er et "área recreativa" og "zona de acampada", altså et sted med picnic og camping faciliteter.

Så i dag valgte vi tur nr. 8 i Charles Davis' bog "Walk the Axarquía", som er en rundtur fra Fábrica de la Luz, der går op til et pas, som hedder Puerta Blanquillo. Fábrica de la Luz ligger i en højde af 700 m, og passet i godt 1200 m. Her er vores rute:

Klik her for at se ruten i Google Earth
Ifølge bogen skulle ruten være på 12.3 km, men det track man kan downloade fra dwgwalking.co.uk viser en længde på 13.7 km på Google Earth's "Elevation Profile" og 14.7 km under Properties>Measurements. De tilsvarende værdier for vores faktiske rute er 13.8 km og 14.9 km. Vores GPS viste en længde på 14.2 km. En ting er i hvert fald sikkert, ruten er en del længere end de 12.3 km, der står i bogen. Den akkumulerede stigning blev på 855 m (ifølge Google Earth's Elevation Profile).

Vi går ruten mod urets retning. Turen op til passet er en kombination af smalle stier og grusveje på ialt 8½ km. De sidste 4 km går på en flot sti med udsigter som denne:


På vej op til passet kommer vi forbi et par gamle ruiner, Venta Los Pradillos og Venta Cándido. Puerto Blanquillo lever op til sit navn. Det er blændende hvidt:


Efter ca. 150 m på den hvide grusvej fortsætter ruten ned ad en stejl sti til bunden, hvor Arroyo de la Cueva del Melero løber. I baggrunden ses La Maroma:


Vandløbet er dog tørt på det sted, hvor vi kommer ned. Men vi fortsætter ned gennem slugten, og længere nede løber der vand. På det næste billede kigger vi op i den slugt, vi er gået ned igennem:


Længere nede kommer vi forbi en cortijo, som nærmest ligner en ruin. Men den er beboet. Der stod en mand ved huset, da vi først fik øje på det. Der var også et par hunde, der gøede af os:


Endnu længere nede kommer vi forbi endnu en bygning, og denne gang mener vi, det er en ubeboet ruin. Bemærk de tre bjerggeder (ibex), der står oppe på ruinen i venstre side:


Der løb også et par ibex over stien foran os. Det er de første ibex, vi har set på denne tur. Ingen af dem havde de store horn, som ibex'ene er berømte for, så det har formentligt været unge dyr:


Vi kommer nu forbi en gård med terrasser fulde af kastanjetræer. Der er også en masse brombær langs stien, som giver os en velkommen eftermiddags snack:


Arroyo de la Cueva del Melero løber lige ned til Fábrica de la Luz. På det sidste stykke går vi i en tunnel af oleander og må krydse vandløbet flere gange på trædesten.

Det var en afvekslende og flot tur, en af de bedste vi har gået i Axarquía, og bestemt en værdig afslutning på denne vandreferie.

1 kommentar:

  1. Hola Abuelos! Ved ikke om I er PÅ her endnu, men tak igen for flotte og misundelsesværdige rejse- og hikingskildringer! Rechte' godt endelig at se jer i rette element igen:-)!

    SvarSlet